بذر جدایی( بررسی نظریه سکولار) / علی جلوخانی
ارسال شده توسط فصل رویش1 در 88/5/12:: 4:0 عصرمقدمه:
در قرون متمادی همواره از دو واژه دین و سیاست به عنوان مسائل حائز اهمیتی یاد می شود که در زندگی بشر حضور مؤثری داشته، تا جایی که صاحب نظران مختلفی در راستای پیوند دین و سیاست یا جدایی آنها از یک دیگر (سکولاریزم) استدلال های فراوانی را ترتیب داده اند.
در تعامل یا تقابل این دو دیدگاه، بحث ها وجنجال های فراوانی به چشم می خورد که گاهی موجب تقویت دین در جامعه ای وگاهی منجر به محدودیت و یا حذف دین از صحنه تصمیم گیری های حیاتی جوامع می شود.
بررسی این دو دیدگاه از آن نظر قابل اهمیت می باشد که بازتاب هر یک به نوبه خود، آثار چشم گیری به دنبال دارد و موجب تحوّلات بنیادینی در ساختار فکری و سیاسی انسان ها و مسیر حرکت حکومت ها شده تا جایی که حتی فرایند این دو دیدگاه موجب تغییر در مسیر تاریخ می گردد. چنان که مکتب سیاسی حضرت امام خمینی با پیوند دین و سیاست نضج گرفته و موجب تحول عظیم در سنت فکری و اجتماعی انسان قرن بیستم گردید. بررسی نظریه سکولاریزم دارای ابعاد گوناگونی است و ما در این نوشتار به صورت مختصر خاستگاه و عوامل پیدایش این نظریه در غرب و اسلام و هم چنین دلایل سکولارها بر جدایی را مورد بررسی قرار می دهیم تا از خلال آن، قوّت نظریه پیوند بر همگان آشکار گردد. ..